Tarihi taşınma için geri sayım
Merkez Bankası (TCMB) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, birim yöneticilerinden çalışanların İstanbul Finans Merkezi’ne (İFM) nakil tarihini bildirmelerini istedi. Böylece 1930 yılında kurulan TCMB’nin İdare Merkezi’nin Ankara dışına ilk kez taşınması için geri sayım başladı. Son verilere göre TCMB’nin 3.623 çalışanı bulunuyor ve bunların 2.118’i İdare Merkezi ofislerinde çalışıyor. İFM’de yer alan 60 katlı TCMB Kule tamamlandığında Türkiye’nin en uzun binası olacak. İFM’de bunun yanında kamu bankaları ile SPK ve BDDK gibi kurumların da ofisleri yer alacak. Merkezin günde ortalama 75 ila 100 bin arasında çalışanı ağırlaması bekleniyor
1930’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarihinde ilk defa merkezini Ankara dışına taşımaya hazırlanıyor.
İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak 60 katlı Merkez Bankası Kulesi’nde inşaat hızla devam ederken Banka da ilgili birim yöneticilerine yolladığı mesajla çalışanların 5 Temmuz’a kadar nakil tarihlerini bildirmelerini istedi.
Merkez Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından yollanan mesajda öğrenim çağında çocuğu olan çalışanların nakil tarihinin 1 Eylül 2022, olmayanların ise 30 Eylül 2022’ye kadar belirleneceği bilgisi verildi.
Merkez Bankası 2021 Faaliyet Raporu’na göre bankanın geçen yıl sonu itibarıyla 3.623 çalışanı bulunuyor. Bunların yüzde 58.46’sı yani 2.118 kişi ise İdare Merkezi’nde çalışıyor. Dolayısıyla Ankara’dan İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma 2.118 kişiyi ilgilendiriyor. Merkez taşınsa da Ankara’daki mevcut çalışanların tamamının mı İstanbul’a kaydırılacağına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. Yine de çalışanların büyük çoğunluğunun İstanbul’a gelmesi bekleniyor.
11 Haziran 1930’da TBMM tarafından kabul edilen ve 30 Haziran 1930’da Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası Kanunu’nun 3. maddesinde “Bankanın merkezi Ankara’dır. Umumî heyet ve idare meclisi içtimaları Ankara’da yapılır” deniliyordu. Şu anda geçerli olan Merkez Bankası Kanunu’nun 2. maddesinde de halen Bankanın merkezi Ankara olarak belirtiliyor. Taşınma işlemlerinin resmen başlamasına paralel bu maddenin değiştirilmesi bekleniyor.
Ümraniye’de yer alan İstanbul Finans Merkezi (İFM) tamamlandığında Merkez Bankası dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofisleri de projede yer alacak.
İFM sitesinde yer alan bilgilere göre projede 1.4 milyon metrekare ofis alanları, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2.100 kişilik konferans merkezi, 30 bin metrekarelik 5 yıldızlı otel ve 26 bin araç kapasiteli otopark yer alacak. Tamamlandığında İFM’de günlük ortalama 75 ila 100 bin arasında çalışanı ağırlayacak.
Yaklaşık 300.000 metrekare inşaat alanına sahip, 60 katlı TCMB Kule, İFM’nin verdiği bilgiye göre Türkiye’nin en yüksek binası olacak. Binada ofislerin yanında konferans salonu, müze, kütüphane, restoran, spor alanları ve kış bahçeleri gibi çeşitli fonksiyonlar bulunacak.
İlk olarak 2007’de İstanbul’un Londra, New York gibi merkezlerle rekabet edebilmesi için bir finans merkezi kurulması projesi açıklandı. 2009 yılında ise İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece süreç resmen başlamış oldu.
Fotoğraf: AA
İFM’nin ilk olarak 2016’da tamamlanacağı açıklanmıştı. Ancak ihale ve inşaat sürecindeki aksaklıklarla bu tarih 3 defa ertelendi. Son olarak 2022’de projenin tamamlanacağı açıklandı. Türkiye Varlık Fonu, Eylül 2019’da 1.3 milyon metrekarelik kullanılabilir alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1 milyar 670 milyon TL karşılığında devraldığını duyurdu.
Son olarak AA, 11 Haziran tarihli haberinde İFM’nin yüzde 81’inin tamamlandığını ve kısa süre içerisinde kiralamaların başlamasının beklendiğini bildirdi.
Fotoğraf: AA
Bunun yanında geçtiğimiz hafta İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı ve ardından yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre İFM’de tüm altyapı ve üstyapının işletilmesi, yönetilmesi, bağımsız bölümlerin ve alanların kiralanması ile kamuya ait olan ve imar planında belirlenen fonksiyonlar doğrultusunda ilgili kurumlara tahsis edilmiş alanlar hariç olmak üzere umumi hizmetlere ayrılmış yol, meydan, yeşil alan, park ve benzeri yerlere dair her türlü yönetim faaliyeti 20 yıl süreyle yönetici şirket tarafından gerçekleştirilecek.
İFM’nin faaliyete geçtiği ilk dönemde, taşınmaları teşvik etmek ve İFM’yi küresel ölçekte rekabetçi kılmak amacıyla katılımcı belgesi almış finansal faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından İFM’de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetlerden 2022-2031 yılları arasında elde edilen kazançlar için Kurumlar Vergisi indirim oranı yüzde 100 olarak uygulanacak.